Migdały z Solą Truflową

Świetna przekąska, tak do skubania podczas dnia lub jako miły dodatek do kieliszka wina lub szklanki piwa. Przy prażeniu fajnie miękną i nabierają charakterystycznego aromatu, który trochę przypomina mi Popcorn 🙂 Przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje dosłownie 15 minut.

Dla lepszego efektu migdały można zalać zwykłą oliwą z oliwek Extra Vergine albo oliwą truflową dzień wcześniej, wtedy trochę smaku wchłonie się do wnętrza nasiona. Na średnio rozgrzanej patelni używając tej samej oliwy prażymy migdały do uzyskania czerwono-złotego koloru. Uwaga, gorące migdały tak samo jak ziarna kawy przy prażeniu `pracują` jeszcze przez kilka minut po zdjęciu z ognia, tak więc łatwo je przypalić. Po osuszeniu ich na ręczniku papierowym solimy grubą solą z kawałkami czarnej trufli letniej. Wszystko 🙂

.

Dodaj komentarz